Jak aplikovat „protirinovirový běh saunování“

Pokračování článku o rinoviróze - silně nakažlivém onemocněním horních dýchacích cest vyskytujícím se od podzimu do jara. Lidově se jí říká “chřipka, skřipka, chřipajzna“, ačkoliv o skutečnou chřipku (influenzu) nejde. Odborný název ji sice označuje jako „nemoc z nachlazení (common could disease), ale přiměřený běžný pobyt v chladu onemocnění nezpůsobuje.

V domácím prostředí  je nejlépe zařadit jej do podvečerních hodin před spánkem. Pobyt v horku je krátký - jednorázový a stupeň prohřátí se řídí subjektivními pocity. Nemá však být prodlužovaný přes 12 – 15 minut, a to proto, že by došlo k přehřátí tělesného jádra nad 38,5 C. Tato teplota již označuje začátek adaptační fáze tepelného stresu a to může být při zvýšené teplotě (subfebrilii) začínající rinovirózy zatěžující.  Stačí jedno prohřátí.

Modifikace tohoto typu běhu saunování se týká také ochlazovací fáze. Ta spočívá jen v osprchování vlažnou vodou ve sprchovacím boxu. Vhodné je však využít účinku ochlazovacího a kyslík přinášejícího dýchání chladného vzduchu v zevní ochlazovně sauny. Díky krátkému pobytu v chladu se udrží vnitřní tělesná teplota bezpečně nad 37° C, nedojde k prochlazení. Protože nedochází k bližším kontaktům saunujících, také ne k šíření infekce. Odpočinek doma je nejlépe absolvovat na lůžku a do rána se vyspat. Příznaky začínající virozy obvykle nepokračují.

Tento postup, který v případě potřeby léta používám a doporučuji, platí především pro zkušené saunisty. Výhodu má ten saunista, který má domácí saunu finského typu, kdykoli přístupnou. Termogenní produkty, které jsou v komerci označovány slovem „sauna“, vůbec neposkytují charakteristické fyzikální prostředí sauny, neovlivňují imunitní reakci dýchacích cest a nemohou mít zde popisovaný účinek.

Pokud se týká použití saunové lázně ve veřejné sauně při začínající rinoviróze, pak lidé s jejími prvními příznaky do ní nepatří, a to jedině kvůli riziku přenosu nákazy v ostatních společenských a provozních prostorách sauny, nikoli v její prohřívárně. Jak vím z praxe, je jisté, že mnozí zdatní Čechové-saunisté neposlechnou této rady, vyhnou se pozornosti saunéra a proniknou do prohřívány s projevy rinovirózy. Zde se sice nemusí sami i ostatní saunující obávat nákazy, a to ani, i když sedí blízko vedle sebe. V praxi však často dochází k tomu, že lidé chtějí akutní rinovirozu „vyhnat“ saunovou lázní až v dalších dnech rozvoje nemoci. Většinou pak následující den - zejména po přehnaném způsobu běhu saunování - dochází k zvýraznění příznaků nemoci, ale (často a kupodivu) i k jejich rychlému ústupu. Opatrnosti však v tomto případě nikdy nezbývá. Bez použití „antirinovirového běhu saunování“, ale také pří jeho případném neúspěchu je nejlépe rinovirózu pár dní vyležet.

 

Autorem článku je MUDr. Antonín Mikolášek. Článek je zveřejněn s jeho svolením exlusivně na webu clovecesaunujse.cz.

 

28_o_1_sauna2_v.jpg
ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny