Rajaportti Sauna – nejstarší funkční veřejná sauna ve Finsku

V rámci naší letní služební cesty jsme navštívili i nejstarší stále funkční veřejnou saunu ve Finsku. Nachází se ve městě Tampere, v jižní části Finska asi 180km severozápadně od Helsinek. Poprvé byla otevřena roku 1906 a staré časy zde na příchozího doslova dýchají. Pojďme si alespoň prostřednictvím tohoto článku vyzkoušet cestování v čase a okusit tak způsob saunování, který vyznávali staří Finové.

Rajaportti Sauna

Rajjaportin Sauna Pispala, ve městě Tampere je nejstarší veřejnou saunou ve Finsku, která je stále v provozu. Byla postavena Hermannim Lahtinenem a jeho ženou Marií na začátku 20. století v roce 1906. Hlavní budova společně s pekařstvím a obchůdkem byla postavena nejdříve, poté následovala menší chatka se saunou. Pro tento komplex se vžil tradiční název „taylor´s house.“

Již v roce 1906, kdy byla sauna poprvé otevřena, se okamžitě začalo mluvit o nejlepší sauně na světě a byla hojně využívána obyvateli Tampere i návštěvníky z blízkého i dalekého okolí.

Objekt Rajaportti Sauna zůstal po celá desetiletí téměř beze změn. Za zmínku však stojí změna v zařízení, která byla uskutečněna v roce 1930 a to, že původně smíšené sprchy a převlékárny byly odděleny zdí. V každé šatně je místo pro 15 – 20 osob a do samotné sauny se vejde přibližně 12 osob. Jelikož je pobyt v sauně spojen především s klidem a relaxací, jsou hosté při příchodu vyzváni k tomu, aby vypnuli své mobilní telefony.

V masivních zděných kamnech se topí tradičním způsobem – dřevem. Právě kamna tvoří tzv. srdce sauny a navozují tu správnou atmosféru z počátků saunování. Přibližně metr dlouhé klády se používají k tomu, aby se všechny kameny, které váží něco málo přes tunu, rozžhavily doruda. Jakmile klády vyhoří, naleje se přes kameny voda, aby se odstranil přebytečný oxid uhelnatý vzniklý při spalování dřeva, kamna se zklidní, víčka trychtýře jsou zavřená a vzniká tak příjemné stabilní teplo a pára. Pára a teplo pak díky tomu vydrží v sauně po celý večer, aniž by se muselo znovu přitápět a čím později, tím lépe, jelikož se zprvu suchý vzduch stane příjemnější a vlhčí, což navozuje to správné klima pro saunování.

Koupel po sauně s ostatními spolusaunovníky - a je jedno zda se jedná o staré známé nebo nové lidi, je nezbytnou součástí návštěvy veřejné sauny, která vám poskytne ten pravý nezapomenutelný zážitek.

Zde je několik nezapomenutelných výroků po absolvování sauny v Rajaportti:

„Už jsem viděl mnoho saun, ale tahle je nejlepší.“ muž z Kangasaly, Finsko

„Božská saunová koupel.“ dáma z Turecka.

„Jsem ohromen; tak krásná a jemná sauna existuje – a já ji mohu vyzkoušet na vlastní kůži!“ muž kdoví odkud.

Dnes je celý objekt ve vlastnictví města Tempera. Od roku 1989 se o veškeré aktivity a údržbu prostor stará saunová asociace Pispala, díky jejíž péči může být nejstarší sauna ve Finsku v takto dobrém a funkčním stavu! Na přelomu tisíciletí zde byla zřízena navíc kavárna a jsou zde poskytovány i masérské služby.

Saunová asociace Pispala ráda přivítá všechny příznivce a milovníky saunování, aby si užili svůj pobyt zde v Rajaportti. Dále doufá, že si i budoucí generace naleznou cestu do veřejných saun a že se touto cestou podaří zachovat kulturu saunování navždycky živou!

 

Více informací naleznete na oficiálních stránkách Rajaportti Sauna http://www.rajaportinsauna.fi/index.php

 

Pokud i vy chcete zažít neopakovatelné zážitky při veřejném saunování, navštivte některou z veřejných saun, které si můžete vyhledat na portále www.clovecesaunujse.cz. Nebo naopak upřednostňujete saunu v pohodlí domova? Pak navštivte naše webové stránky www.dyntar.com nebo e-shop www.saunapoint.cz, kde naleznete nepřeberné množství saunových doplňků a příslušenství.

 

 

30_o_1_r1.jpg30_o_2_r2.jpg30_o_3_r3.jpg
ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny