Aromatické esence: Chcete být zdraví a cítit se svěží?

Chcete dát Vašemu saunování nový rozměr? Dopřát si větší pocit klidu a relaxace? Poté musíte vyzkoušet kouzlo aromatických saunových esencí. Aromatické esence saunu nejen příjemně provoní, ale díky účinným látkám v nich obsažených, nabízejí pozitivní účinky na Vaše zdraví. Pomohou Vám dodat více klidu a relaxace, nebo více energie.

Jedním z posledních trendů v oblasti saunování je aromaterapie. Jedná se o léčbu pomocí vůní  - jednu z částí alternativní medicíny. V saunách se používá inhalace. Pocením v sauně se zvětšují póry, díky nimž se přijímají látky z aromatických esencí s větší intenzitou. Inhalace v aromaterapii pomáhá svými antiseptickými účinky při nachlazení a rýmě. Saunové esence se prodávají ve formě koncentrátů z výtažků rostlin. Esence se z rostlin dostává procesem destilace. Tyto olejovité koncentrované esence se zředí v misce s vodou (postačí vždy pár kapek) a poté se položí nad kameny nebo se do kamen voda s přidanými esencemi přímo vstřikuje. Pokud není možnost polévat kameny, tak se vonné esence v miskách s vodou věší za držáky na stěnu sauny.

Na trhu můžete narazit na syntetické a přírodní vonné esence. Zaměřte se pouze na čistě přírodní esence, které na rozdíl od těch syntetických přináší blahodárné účinky na lidský organismus. Jsou navíc přísně laboratorně testovány a zaručují přesně popsané účinky. Každá esence vyvolává jiný účinek, proto se musí předem správně zvolit její druh. Dobře zvolená esence může pomoci snížit či zvýšit krevní tlak. Esence mohou také pomoci k lepšímu uvolnění či povzbuzení během saunování. Navozují i pocit chladu či tepla. Vůně z olejovitých esencí můžete používat odděleně nebo je míchat dohromady. Základní vůně se mohou doplnit o zesilující esence - medovou (dodá teplý a sladký nádech
s dozvukem příjemně vonící vanilky) nebo mentolovou (dodá lehkost a svěžest).

Přehled nejčastějších aromatických saunových esencí:

Přehled nejčastějších aromatických saunových esencí:

Bylinné aromatické esence:

  1. Máta pomáhá v boji proti nachlazení. Pyšní se také protizánětlivými účinky, povzbuzuje a pročišťuje tělo, pomáhá s trávením.
  2. Rozmarýn pomáhá s koncentrací, zvyšuje krevní tlak, používá se proti nachlazení či chřipce a zmírňuje bolest svalů.
  3. Levandule zklidňuje a bojuje proti stresu.
  4. Meduňka zklidňuje tělo (slouží i jako výborný pomocník při migréně, nespavosti a menstruačních bolestech).
  5. Eukalyptus povzbuzuje a osvěžuje, pomáhá s koncentrací, odstraňuje migrénu, pomáhá hojit rány a ochlazuje tělo.
  6. Peprmint pomáhá od bolesti hlavy, napětí a stresu.

 

Lesní aromatické esence:

  1. Borovice uklidňuje, navozuje pocit hluboké relaxace.
  2. Jedle osvěžuje vzduch, pomáhá při revmatických potížích, při potížích s dýcháním a prokrvuje končetiny.
  3. Smrk uklidňuje, pomáhá při revmatických potížích, dále v boji proti nachlazení a v neposlední řadě zahřívá organismus.
  4. Modřín uklidňuje a zmírňuje dráždivý kašel.
  5. Jalovec pročišťuje tělo (močové i dýchací cesty) a zároveň čistí pleť (používá se v boji proti akné), zahřívá organismus a také zbavuje těla svalové únavy. 
  6. Bříza dezinfikuje a stabilizuje tělo.

 

Citrusové aromatické esence:

  1. Červený pomeranč snižuje stres, napomáhá k lepší náladě, osvěžuje, uvolňuje a zklidňuje celé tělo (dále pomáhá proti nechutenství).
  2. Citrus osvěžuje, probouzí energii v těle, ulevuje od bolesti svalů a snižuje krevní tlak.
  3. Citronová tráva osvěžuje a pomáhá při koncentraci, léčení výronů a pohmožděnin.
  4. Limetka zmírňuje deprese, ale také osvěžuje.
  5. Mentol povzbuzuje tělo i mysl.
  6. Grapefruit osvěžuje a také povzbuzuje k lepší náladě.

 

ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny