Blahodárné účinky sauny

Největší výhodou domácí sauny je její soukromí a neomezený přístup k ní. Otázkou je, jaký typ sauny zvolit a který je v současné době nejrozšířenější. Můžeme vybírat mezi suchou saunou švédského typu, vlhkou saunou finského typu, tureckou parní lázní nebo infrasaunou. Rok od roku přibývá lidí, kteří s oblibou vyhledávají tento způsob relaxace a stále více lidí dává přednost před veřejnými saunami saunám vybudovaným doma, v soukromí. Pro odpočinek je mnoha lidem příjemnější domácí prostředí, které důvěrně znají a kde se cítí dobře. Jaké jsou ale možnosti, které se nám nabízejí? Jaké sauny existují a jaké jsou nároky na jejich stavbu? Při bližším pohledu zjistíme, že požitek ze saunování v soukromí svého příbytku je přístupný téměř každému člověku.

Jaký typ sauny si vybrat?

Suchá švédská sauna se začala rozšiřovat v průběhu 70. let ze Švédska do zemí západní Evropy, především Velké Británie a Německa. Princip spočívá ve vysokých teplotách, 100 až 110 oC při minimální vlhkosti. Při tomto způsobu saunování ale dochází k velké zátěži organismu, ztíženému dýchání zahřátého vzduchu a také k horšímu pocení. Tyto důvody vedou k postupnému upouštění od tohoto typu sauny.

Vlhká finská sauna je charakteristická mírnou teplotou a vysokou vlhkostí. Teplota uvnitř sauny nepřekračuje 80 oC při relativní vlhkosti vzduchu až 80 %. Čím je vzduch vlhčí, tím lépe se teplota přenáší na pokožku. Tím dochází k subjektivnímu vjemu teploty 70 oC při 70 % relativní vlhkosti stejně jako při teplotě nad 100 oC při minimální vlhkosti v suché švédské sauně. Ve finské sauně nedochází k nepříjemným pocitům jako v sauně švédské.  Všeobecně platí pravidlo, že nižší teplota v sauně se dá vykompenzovat vyšší vlhkostí. Finská sauna vyžaduje jako topné médium kamna s dostatečně velkým prostorem pro uložení kamenů, na které se po jejich nahřátí lije voda a vyrábí se pára. Používají se také kamna s parním generátorem, na kterých lze nastavit teplotu a vlhkost, a ta je potom automaticky udržována.

Finské a švédské sauny jsou postaveny ze stejných – přírodních – materiálů.

Vítejte v Turecku

Další možností relaxace je turecká parní lázeň. Někteří výrobci již představili tyto lázně i v domácím provedení, například jako součást nejmodernějších sprchových boxů. Výhodou turecké lázně je relativně nízká teplota, maximálně 60 oC při relativní vlhkosti vzduchu až 100%. Proto je parní lázeň velice oblíbená a obejde se bez nepříjemných pocitů souvisejících s vysokými teplotami. Součástí lázně je parní generátor, který může být doplněn o dávkovač vonných esencí, automatickou desinfekci saunové místnosti nebo automatické čištění generátoru. Při konstrukci parní lázně se využívá zcela jiných technologických postupů a materiálů než v předchozích případech, a proto i cena je výrazně odlišná.

Prodejci také nabízejí i takzvané infrasauny. Nejedná se však o sauny v pravém slova smyslu. Zde se nedodržuje cyklus prohřátí a zpětného ochlazení, nýbrž pouze prohřátí. V běžné sauně člověk setrvá přibližně 12 až 15 minut, v infrakabině lze setrvat až 45 minut. Jde o dřevěnou kabinu, ve které jsou umístěny speciální zářiče. Obvykle bývá prostorově menší než jiné sauny.

 

Příroda všude kolem

Materiály používané na stavbu sauny musí být kvalitní, trvanlivé a zejména odolné proti vysokým teplotám a vlhkosti.

Obvodové dřevěné stěny jsou zpravidla vyráběny ze skandinávského smrku. Toto dřevo se vyznačuje minimálním obsahem pryskyřice, malými zarostlými suky a světlou barvou. Používá se také kanadská bezsuková borovice Hemlock. Toto dřevo má lehce načervenalý odstín a nemá žádné suky.

Vnitřní vybavení sauny je obyčejně vyráběno ze dřeva africké vrby Abachi. Je to světlé, bezsukové dřevo, které vyniká dlouhou životností. Je měkké a porézní, díky čemuž na dotek nepálí, ale přesto se velmi snadno udržuje čisté.

Materiály používané v sauně by v každém případě měly být přírodní. Dřevo se nesmí nijak povrchově chemicky upravovat, jen v případě častého využívání se používá včelí vosk nebo parafínový olej na snížení nasákavosti vnitřního vybavení. Jako izolace slouží minerální nebo skelné vaty. V žádném případě se nedoporučuje při stavbě sauny používat lepidla.

 

Kam saunu umístit

Mít saunu už přestává být výsadou lidí, kteří vlastní velký dům či rozlehlý byt. Existují vestavné sauny nebo saunové kabiny, které je možno zabudovat do kouta na chodbě, komory, do sklepa nebo do zimní zahrady.

Výrobci nabízejí sauny s rozměry již od 110 x 110 cm. Saunu lze tedy vybudovat prakticky v jakékoliv části domu a není ani nutné stavět ji zároveň s domem. Stačí pouze stavebně připravit prostory, kam chceme saunu umístit a vytvořit odpovídající technické zázemí pro její pozdější využívání. Je třeba vyřešit odvětrávání, samostatný přívod vody, pokud není sauna součástí koupelny, elektroinstalaci  a dokonalé zateplení objektu. To ovšem v případě, že by se sauna nacházela například ve sklepě nebo v jiné chladné části domu.

Tvar lze vybrat z široké řady typizovaných projektů, ale rovněž lze zadat saunu podle vlastního návrhu do předem stanoveného prostoru. Protože nejmenší rozměry saunových kabin dovolují jejich umístění prakticky kamkoliv, je třeba dbát na to, aby vedle sauny byla možnost okamžitého ochlazení a odpočinku. Proto je ideální, když je zde zabudován přívod vody a odpad. Toho využijeme pro snadný úklid sauny a napouštění a vypouštění ochlazovací lázně. Pokud není vedle sauny umístěna ochlazovací lázeň, postačí sprchový kout.

 

Rozpočet nové sauny

Jestliže se rozhodnete pro koupi nové sauny sestavené na klíč, její cena bude záviset na druhu použitých materiálů, typu a velikosti sauny, doplňcích a příslušenství. Ve standardním provedení se cena bude pohybovat mezi 50 až 100 tisíci korun. Uvažujete-li o luxusní variantě, cena přesáhne 200 tisíc korun. Infra kabiny se dají pořídit od 60 tisíc korun. Parní lázně jsou cenově o něco výše. Vzhledem k použitým moderním materiálům a technologiím je cena v rozmezí 200 až 600 tisíc korun.

 

Co je důležité

Při zahřívání sauny je rozhodující dosáhnout vysoké teploty u stropu. Jestliže u stropu dosáhne teplota 100 oC ve výšce 100 cm nad zemí se bude pohybovat kolem 60 oC. Tělo by se mělo prohřívat rovnoměrně a toho se dosáhne především vleže. Vsedě je prohřívání nerovnoměrné. Proto jsou někdy v saunách nainstalovány speciální systémy větrání, které zajišťují cirkulaci vzduchu a tím zabezpečují vyrovnanou teplotu a vlhkost v celé saunové místnosti od podlahy po strop. Velice důležitým prvkem sauny jsou dveře. Mají zásadní vliv na vnitřní teplotu a vlhkost, ale značnou pozornost vyžadují i z hlediska bezpečnosti. Standardně jsou nabízeny s termosklem, ale existují i nabídky dveří kompletně prosklených. Bezpečnost používání sauny vyžaduje, aby se dveře otvíraly ven a kliky byly zhotoveny ze dřeva.

Pravidelné saunování posiluje obranyschopnost organismu, vede k otužování a odstraňuje psychickou a fyzickou zátěž. Dokonale se prokrvuje pokožka a svalstvo a pocením z těla odchází odpadové zplodiny metabolismu a čistí se póry.

Daniel VOGEL

 

34_o_1_a.jpg34_o_2_b.jpg34_o_3_Dyntar_mini_1(1).jpg34_o_4_podkrovi_cedr_2.jpg34_o_5_Poplar_Royal_Dyntar_Relax.jpg34_o_6_relaxacni_kabina_DYNTAR_Thermoaspen.jpg
ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny