Ergonomie v sauně

Firma DYNTAR si klade za cíl poskytovat špičkové služby při výrobě saun a o každý vyrobený kus se zabývá do nejmenšího detailu – materiály, design, komfort. Ale věděli jste, o kolik je saunování lepší, když se při návrhu zohlední i tvary a uspořádání jednotlivých částí sauny? Odpovědí je ergonomie v sauně, o které ještě jistě uslyšíte.

Nejde ani tak o výstřelek v oblasti designu a pěkných tvarů, byť je estetická krása jedním z kritérií při výběru sauny. Do hry v tomto případě vstupuje ohled na specifické potřeby a charakteristiky lidského těla, ale i specifické uspořádání sauny tak, aby byly zdravotní benefity co nejvyšší.

   
Základním ergonomickým předpokladem je volná cirkulace krevního oběhu – člověk by při relaxaci neměl krčit končetiny ani jinak bránit volnému proudění krve v těle a obecně vzato by nikde nemělo docházet k žádnému pnutí nebo tlaku. Ideálním předpokladem pro plnohodnotný účinek je tak leh v pohodlné poloze, kdy nedochází k žádné svalové aktivitě. Ideálním řešením jsou mírně prohnutá lehátka ze dřeva, která kopírují tvar páteře a umožní tak dopřát uvolnění i často opomíjeným a namáhaným vnitřním svalům, včetně těch meziobratlových. Takové lehátko dokonce ulevuje srdci tím, že mírně zvedá nohy do výše hrudníku.

  
Moderní trendy a technologie také umožňují pohodlnou fixaci hlavy a krční páteře – vlivem tepla se svaly uvolňují a při nevhodné nebo křečovité poloze může snadno dojít k bolestivému skřípnutí nervů nebo nedostatečnému uvolnění svalů. Tím se relaxace a uvolnění svalů stává kontraproduktivní. Možné je pak využití dřevěných nebo polstrovaných krčních podložek, jejichž služby oceníte ihned po prvním vyzkoušení.
Další a neméně důležitou zásadou využití ergonomie je i přizpůsobení externích podmínek – sauna by vždy měla svým návrhem umožňovat volnou cirkulaci vzduchu a rovnoměrné prohřátí prostoru, výjimkou dnes není ani jakási „perlička“ ergonomie, kdy se stále častěji instalují specifické požadavky klienta, jako je třeba nižší příčka pro děti, odkládací prvky, nebo personalizované digitální ovládání hudby.
Ještě vyšším stupněm využití ergonomie je pak přizpůsobení sauny individuálním parametrům klienta a sestavení sauny doslova na míru. „Stále častěji se snažíme vyhovět i neobvyklým požadavkům a zajímavou výzvou pro nás bylo v minulosti například sestavení sauny pro rodinu, ve které byla průměrná výška okolo metru devadesát, kde jsme přímo kombinovali zásady ergonomie s přesnými, a řekněme, nadstandardními čísly.“, dodává Lucie Dyntar.

ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny