Lymfatická masáž pomůže zbavit obličej otoků, kruhů pod očima i vrásek

Lymfatická masáž, které se odborně říká drenáž, není pouhou kosmetickou procedurou. Může pomoci i s některými zdravotními problémy – migrénami, záněty horních cest dýchacích nebo chronickou rýmou.

Co to vlastně je, lymfatický systém? Spletitá síť lymfatických cév, jimiž lymfa odvádí odpadní látky vzniklé v důsledku činnosti metabolismu, ale také vodu, choroboplodné zárodky nebo látky tělu cizí. Nebezpečné buňky a cizorodé látky likvidují bílé krvinky, soustředěné v lymfatických uzlinách, které jsou součástí lymfatického systému. Na rozdíl od krve „nepumpuje“ lymfu kolující v lymfatických cévách srdce. Pohybuje se v nich v důsledku činnosti svalstva, to znamená, že její pohyb těsně souvisí s fyzickou aktivitou. Je-li aktivity málo, je pohyb lymfy omezen a její cirkulace rapidně klesá. Tím dochází k zanášení systému látkami, kterých by měl tělo zbavovat. Důsledkem může být řada problémů, celková únava, otoky po celém těle a jiné potíže. To je hlavní důvod, proč absolvovat lymfatickou masáž. Masáže jsou také velkou pomocí při léčbě jiných zdravotních problémů – například po operaci prsu, operacích kloubů a mnoha jiných.

My se dnes zaměříme na masáž obličeje. Stejně jako u celkové lymfatické masáže také zde platí, že ji má provádět vyškolený masér, který zná umístění jednotlivých uzlin a ví, jak je uvolnit, aby lymfa mohla volně proudit. Vhodné je tedy využít služeb specializovaných center, která se na lymfomasáže zaměřují. 
 
Jemná masážní technika umožňuje aktivaci lymfatických cév zajišťujících funkci lymfaticko-cévního systému. Celkově regeneruje pleť, prokrví ji do hloubky a pomůže ji zbavit různých nečistot. Masáž nelze provádět při nádorových onemocněních, bakteriálních infekcích, streptokokovém kožním zánětu – růži, zánětu žil, srdečních problémech a některých dalších zdravotních potížích.

V domácích podmínkách však můžete proudění lymfy na krku a obličeji velmi jemně podpořit. Ukážeme vám, jak na to.

Když lymfa neproudí, jak má a dochází k jejímu městnání, vzniká dojem kůže prosáklé tekutinou, obličej, krk i dekolt působí opuchle a ochable. Neodváděné škodliviny se sítí jemných kapilár lymfatického systému projeví na pokožce v podobě uhříků, pupínků, ekzémů a jiných kožních defektů.

Jemná metoda, která zmírní příznaky opuchlého obličeje a krku:

  • Provádějte ji večer, před spaním a ráno hned po probuzení.
  • Způsob provedení je velmi jednoduchý a šetrný: dlaněmi měkce tlačíme na oči, čelo a čelisti tak, jak to ukazuje obrázek dole.
  • Každé stlačení by mělo trvat asi 10 vteřin.
  • Efekt je vyvolán tím, že jemný tlak dlaní stimuluje lymfatické cévy.
  • Nakonec si obličej a dekolt umyjte střídavě teplou a studenou vodou.

Každé jiné působení na lymfatický systém patří do rukou odborníka.

Zdroj: ProKondici.cz: Portál pro zdravý životní styl: Lymfatická masáž pomůže zbavit obličej otoků , kruhů pod očima i vrásek [online]. [cit. 2018-03-15] Dostupné z: https://www.prokondici.cz/lymfaticka-masaz-pomuze-zbavit-oblicej-otoku-kruhu-pod-ocima-i-vrasek/

ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny