Nejlepší podmínky pro cyklisty jsou v Otrokovicích

Otrokovice jsou nejpříjemnější město pro cyklisty. Vyplynulo to ze třetího ročníku pocitové ankety Cyklobarometr měst, ve kterém Nadace Partnerství společně se sdružením Auto-mat oslovila bezmála 1800 respondentů. Otrokovice si oproti loňsku polepšily o tři příčky, hned za nimi na druhé místo poskočily Pardubice, vítěz dvou loňských ročníků Hradec Králové zůstal bronzový.

Vítězné Otrokovice dostaly výslednou známku 2,78, přičemž platí, že čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek. „Otrokovicím k výbornému výsledku pomohlo pozitivní vnímání propagace cyklistiky a udržované bezpečné cyklostezky. Město pořádá již třetím rokem mezinárodní cyklistický závod až do Slovenské Dubnice nad Váhom. Letos radnice představila rovněž ambiciózní plán na snížení nehodovosti, to vše se mohlo promítnout do celkového hodnocení,“ interpretuje výsledky Mourek.

Favorit loňských ročníků Hradec Králové skončil za Otrokovicemi s odstupem dvou míst a výslednou známkou 2,87. „Hradci Králové mohlo ubrat na popularitě nedávné uzavření svého času v Evropě průkopnické cyklověže, kvůli sporům mezi zastupiteli a investorem,“ dodává koordinátor projektů.

Mírný propad zaznamenaly i česká a moravská metropole, kdy v porovnání s loňskem obě města klesla o jednu příčku. „Praha má pouze o setinku lepší výsledek než vloni, Brno naopak pět setin tratilo a skončilo třetí od konce,“ doplnil Mourek.

Na chvostu žebříčku se nachází dvě severočeská města Ústí nad Labem a Liberec. Zde cyklisté nejhorší známkou hodnotili nastavení semaforů pro potřeby cyklistů, zimní údržbu cyklostezek a jejich značení při stavbách a rekonstrukcích. Celková průměrná známka je 3,25. To je o tři setiny horší výsledek než vloni.

Cyklobarometr je založen metodě podobně zaměřeného „Klimatestu“, který pravidelně probíhá v Německu. Jeho cílem je zjistit, jak se vlastně cyklisté ve městech cítí. Respondenti hodnotili pětatřicet měst na stupnici od jedné do šesti. Do celkového hodnocení se dostala jen ta, kde odpovědělo více jak pětadvacet lidí, celkem tedy šestnáct měst. „Naopak v Německu se do podobné ankety zapojuje každé dva roky více jak sto tisíc respondentů, kteří hodnotí téměř pět set tamních municipalit. Trendy ve vnímání cyklistiky v jednotlivých městech jsou pro místní politiky důležitou zpětnou vazbou,“ řekl Mourek.

 Foto: Nadace Partnerství

COT

Zdroj: https://www.icot.cz/nejlepsi-podminky-pro-cyklisty-jsou-v-otrokovicich/

ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny