Jilemnická sauna otevřela po rekonstrukci

Saunu známe hlavně jako regenerační zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka a především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek ke zvyšování kondice a k postupnému otužování.

Finská sauna v budově jilemnického bazénu prošla naposledy kompletní rekonstrukcí v roce 2002. Tehdy se zdvojnásobila její kapacita a rozšířil prostor pro odpočinek a relaxaci. Zájem o saunování je v Jilemnici stabilně velký a roky každodenního provozu se začaly na stavu saunové kabiny podepisovat. Proto byly v roce 2014 zahájeny přípravy na další rekonstrukci. Postupně jsme navštívili několik podobných zařízení, abychom čerpali inspiraci a zkušenosti od ostatních provozovatelů, a pečlivě jsme zpracovávali náměty a připomínky našich stávajících klientů. Po vyhodnocení všech získaných poznatků jsme se rozhodli nejen repasovat, ale také zvětšit a ozvučit novou prohřívánu. Dnes má půdorysný rozměr 4,8x2,4 m a výšku 2,3 m. Velký zájem byl i o výrobník ledu u ochlazovacího bazénku a polévací vědro se studenou vodou ve sprchách. Pro vyšší bezpečnost jsme se rozhodli v odpočívárně položit novou protiskluzovou dlažbu a umístit zde panel poskytující klientům informace o době pobytu v placené zóně a čísle jejich šatní skříňky. K vnitřnímu obkladu prostoru prohřívárny jsme zvolili severský smrk z Finska. Roh za topidlem je obložen kamenným obkladem Black Village Oak. Saunové lavice, podhlavníky a zádové opěrky jsou z českého topolu. Původní zůstalo pouze osvětlení colorbox, nově doplněné o nouzové osvětlení z důvodu bezpečnosti klientů pro případ výpadku proudu.

Počátkem tohoto roku proběhlo výběrové řízení na zhotovitele, jehož vítězem se stala firma Dyntar s.r.o. Přestože na vlastní provedení bylo málo času, dílo se zdařilo dokončit a řádně předat v předem domluveném termínu a kvalitě. Celkové půlmilionové náklady rekonstrukce hradilo Město Jilemnice v rámci schváleného investičního příspěvku pro rok 2015.

Nezbývá mi tedy než vás srdečně pozvat do nově zrekonstruované klasické finské sauny v budově jilemnického bazénu. Přijďte okusit blahodárný účinek tepla a osvěžení ledovou tříští nebo v ochlazovacím bazénku. Zrelaxujete, povzbudíte odolnost svého organismu a sami můžete zhodnotit, jak moc se letošní rekonstrukce povedla. A jako bonus chystáme od podzimu „finské saunové večery“, ale o tom zase jindy.

Ing. Jaroslav Hornig

ředitel Sportovního centra

www.sport-jilemnice.cz

32_o_1_j1.jpg32_o_2_Odpocivarna_9991.jpg32_o_3_Ledovac_0064.jpg
ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny