Stavba finské sauny svépomocí

V poslední době stoupá počet lidí, kteří si chtějí postavit saunu svépomocí. Není to ani tak z důvodu úspory nákladů na pořízení, ale spíše jde o to, dokázat si, že to na to mám. Pokud jste se i vy definitivně rozhodli pro stavbu své sauny svépomocí, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami.

Jaký typ sauny bych si chtěl postavit? Jaká velikost bude dostatečně splňovat mé představy a kam je nevhodnější saunu umístit? Jakým topidlem budu chtít saunu vytápět? V dnešní době, díky internetu to vypadá, že si zadáme do Google, co chceme hledat a informací budeme mít dostatek. Ale v případě saun si nejsem jistý, že nalezené informace jsou opravdu dostatečně relevantní, proto jsem se rozhodl poskytnout vám několik rad. Vede mě k tomu mých 25 let zkušeností se stavbou saun. Pokud umíte pracovat se dřevem, tak věřte, tolik informací pro stavbu sauny zase tolik nepotřebujete. Pojďme si tedy odpovědět na výše uvedené otázky. 

Jaký typ sauny bych si chtěl postavit? Pokud do saun zahrneme i infrakabiny, tak lze říci, že máme 4 typy prohřívacích kabin. Za opravdu pouze prohřívací kabiny lze určit Infrakabiny, kde výše teploty okolního vzduchu v kabině není podstatná a nejdůležitější je použitá infratechnologie (zářiče), které by měly mít kompletní světelné spektrum. Takovým typem infrazářiče je infrazářič VITAE. Zářiče VITAE, jsou v současné době jediné nelékařské infračervené zářiče na trhu, které pokrývají zářící spektrum 1,4 až 10 um. Druhý typ je pak nejznámější klasická finská sauna s vnitřní teplotou mezi 70 až 110 C. Třetí možností je použití kombinovat saunu s infratechnologií a vytvořit si kombi saunu, kde mohu střídavě využívat obou technologií. No a ten čtvrtý typ získáme díky použití topidla s parním vyvíječem, např. HELO FONDA DUO a vytvoření takzvané parní sauny. Tento typ topidla dokáže automaticky snížit teplotu v kabině a zároveň zvýšit vlhkost až na 80%.

Jaká velikost bude dostatečně splňovat mé představy a kam je nejvhodnější saunu umístit? Lze se na to podívat i obráceně, jaký prostor mám, takovou mohu mít saunu. Jelikož lze saunu umístit nejen v rodinném domě, ale s úspěchem ji můžeme mít i v bytě, musíme se zamyslet nad tím, co chceme. Pokud víme jaký typ sauny si postavíme, porozhlédneme se po domě, nebo bytě a vybereme si vhodný prostor. Ze svých zkušeností vím, že pohodlně a plnohodnotně se lze saunovat v kabině o půdorysném rozměru 160x100 cm, což je velikost jídelního stolu. Pokud, ale najdete prostor alespoň o rozměru 210x160 cm, tak Vám zaručuji, že se pohodlně vysaunujete i ve čtyřech lidech. Saunu je vhodné umístit v odvětrávaném prostoru a na podlaze by měl být omyvatelný povrch. Není nutná dlažba, ale je nejvhodnější a nejtrvanlivější. Jinak stačí i obyčejné lino, protože teplota u podlahy nepřesahuje 30 C. V domě, nebo bytě nemusíte hledat místnost o této velikosti, samozřejmě stačí roh dané místnosti, kde chcete mít saunu umístěnou. V její blízkosti by měla být toaleta a koupelna, nebo alespoň možnost umístit sprchový kout.  

Je zapotřebí, aby prostor umístění sauny měl vlhkost stěn 11%, a atmosférická vlhkost nesmí přesáhnout 55 %. V případě nesplnění hrozí, že se vám do dřeva dostane plíseň.

Jakým topidlem budu chtít saunu vytápět? Pokud máte rádi přírodní teplo, které lze kontrolovat pouze přikládáním polínek, můžeme zvolit topidlo na dřevo od finské společnosti HARVIA, typové označení M3, http://www.saunapoint.cz/saunova-kamna-na-drevo-s42CZ.  Zde je nutné počítat s tím, že topidlo musíme připojit na komínové těleso. Pokud, ale nemáme možnost tento způsob vytápění použít, musíme zvolit topidlo na elektriku. http://www.saunapoint.cz/saunova-kamna-elektricka-s13CZ. Výkon topidla volíme podle velikosti sauny, a to tak, že 1 kW = 1 m3. Na našich eshopech najdete opravdu rozmanitou nabídku kvalitních značkových topidel. Doporučuji zakoupit topidlo a el.kabely před samotnou montáží. Nebo si u nás můžete objednat montáž topidla a naši elektrikáři vám provedou rozvod kabelů + přípravu pod topidlo a případně vám odpoví na vaše ostatní otázky týkající s výstavby sauny. V tomto případě budete

mít jistotu, že rozvod je proveden dle platných předpisů. Máme vlastního revizního technika, takže závěrečná revizní zpráva je u nás samozřejmostí.


 

 

Samotná stavba. Máme vybraný typ (důležité pro umístění el. technologie), máme vybrané umístění a ujasnili jsme si rozměr, takže se můžeme pustit do samostatné stavby. Většina předních výrobců vyrábí sauny jako samostojné saunové kabiny, které nejsou žádným způsobem spojeny s prostorem. To má výhodu v tom, že když se rozhodnu pro přemístění kabiny, tak ji zase během chvilky rozeberu a zůstane mi čistý prostor. Je mi jasné, že většina z vás nebude chtít tvořit samostojné panely a ty pak sestavovat v saunu, takže vám vysvětlím, jak se staví sauna klasickým způsobem. K tomu budete potřebovat následující materiál.

  1. Smrkové hranoly 50x 60 mm o délce 210 cm, které přišroubujete pomocí hmoždinek a vrutů ke stěně. Pokud bude stát sauna v rohu místnosti, je potřeba připevnit latě k oběma stěnám v požadovaném rozměru budoucí sauny. Pokud se rozhodnete pro vodorovné uložení palubek, pak latě jsou upevněny svisle a pokud budete chtít mít palubky svisle, latě jsou vodorovně. Svislý obklad palubkami vám může ušetřit obkladový materiál, protože u nás Vám materiál připravíme na požadovaný rozměr, v tomto případě 210 cm, pak nemusíte přemýšlet kolik kusů, jakých rozměru potřebujete na obklad stěn. Latě se připevňují v 60 cm rozestupu, protože izolace se vyrábí v rozměru 100 x 60 cm. Pamatujte, že z těchto latí se vyrábí i podpěry pod lavice, protože je samotné palubky by nám lavice neudržely.

POZOR!!! Již při připevňování latí na stěnu musíte mít rozmyšleno, kde budete mít umístěné nejen lavice, ale i topidlo, teplotní čidlo, osvětlení a případně reproduktory. Je to proto, že elektrické kabely se umísťují pod nosné latě, přímo na stěnu.  Veškerou kabeláž najdete na http://www.saunapoint.cz/sauna-pro-kutily-s62CZ. V latích pak stačí vždy vyříznout drážku.

Pokud stavíme saunu do rohu místnosti, je potřeba při stavbě příček sauny ze smrkových latí do prostoru postupovat, jako při stavbě sádrokartonové příčky. Latě se nejprve připevní k podlaze a stropu, tím vznikne požadovaný půdorys a do těchto latí se připevní latě svislé. Takto nám vznikne celý prostor budoucí sauny.

  1. Dveře sauny, zde doporučuji zakoupit dveře již hotové, protože budete mít jistotu, že dveře odpovídají normám a požadavkům saunového provozu.

POZOR!!! Dveře se otvírají vždy ven a jsou opatřeny magnetickým zavíráním. Je to z důvodu případné nevolnosti, kdy musí jít dveře otevřít vlastní silou. Otvor pro dveře - je-li místnost obezděna ze všech stran, je potřeba zajistit otvor pro dveře o rozměru 72 x 202 cm.

Dveře můžeme mít celodřevěné, nebo celoskleněné. http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/dvere-do-sauny.  U dřevěných dveří počítejme alespoň s malým okénkem, které slouží ke kontrole vnitřního prostoru interiéru sauny. Celoskleněné dveře musí mít vždy bezpečnostní kalené sklo, které se v případě rozbití rozpadne na malé kousky. Dveře do předem připraveného otvoru doporučuji osadit až úplně naposledy, je možné je vyjmout z rámu a ten nainstalovat při obkládání, ale když počkáte, nic se nestane.

  1. Izolace, obkladové paluby, izolace do sauny by měla být vždy z přírodních materiálů. Osobně doporučuji samozhášivou deskovou minerální vatu o rozměru 100x60 cm.

      POZOR!!! Nikdy nepoužívejte polystyren. Ten se při vysokých teplotách odpařuje a může být karcinogenní. Při práci s minerální vatou používejte ochranné pomůcky.

Izolaci vkládejte mezi latě natěsno tak, aby tam sama držela. Při instalaci umísťujeme přímo na stěnu a ničím ji nepodkládáme. Pokud máme stěnu z latí, musíme nejprve obložit tuto stěnu palubkami, nebo obkladovými deskami, a to ze strany venkovní. Doporučuji zaizolovat všechny svislé stěny a aby jste měli jistotu, že vám nezačne izolace vypadávat, doporučuji izolaci křížově pomocí provázku a lepenkových hřebíků zafixovat. Následně překryjeme izolaci hliníkovou fólií, http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/saunova-alu-hydroizolacni-folie a až poté takto zateplíme strop. Nejvhodnější je silnější fólie s min. 50 mikrony, http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/saunova-alu-paska, protože při práci se nám netrhá a máme jistotu, že i při připevňování palubek se nikterak výrazně nepoškodí. Folii je nejlepší připevňovat sponkami a překrývat min. cca 5 cm. Toto překrytí je nejlepší přelepit hliníkovou lepicí páskou. Tím získáte jistotu, že se Vám případná vlhkost nedostane do izolace. Tato fólie má dvě funkce. Za prvé zabraňuje pronikání případné vlhkosti do izolace a za druhé odráží teplo zpět do prostoru sauny a tím snižuje dobu výhřevu sauny, proto je velmi důležitá.

Po takto zaizolovaných stěnách můžeme přistoupit k vlastní instalaci obkladových palubek. Zde je výběr opravdu rozmanitý, a vy si můžete vybírat materiál vhodný na obklad stěn vaši sauny z více než 12 druhů obkladových palubek (od světlého základního smrku až po exotický cedr), http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/palubky-do-sauny.  Pokud byste zatoužili po obkladu stěn z velkoplošných desek, věřte, že dnes si můžete vybrat i tuto alternativu. Tento materiál je ovšem velmi specifický, ale naši odborníci schopni vám poradit i s tímto požadavkem. Vraťme se k základním palubkám. Nejpoužívanější a pro většinu uživatelů nejdostupnější je smrková palubka. Osobně doporučuji, aby palubky byly vyrobené v tzv. tatranském soft profilu o min síle 14 mm. Jestli bude palubka standardní šíře 96 mm., nebo užší/širší je jedno a je to jen o tom, co preferujete. Hlavně jde o to, aby palubka měla široké pero, které dokáže vizuálně pojmout případné sesychání. Při montáži palubek dbejte na to, že palubky se montují perem nahoru (stékání vody) a dále pak nezapomeňte vytáhnout el. přívody k topidlu, osvětlení, reproduktorům a tepelnému čidlu.

  1.  Interiér sauny, saunové lavice, po obložení sauny obkladovým materiálem nás čekají již jen příjemné věci, jako je výroba lavic, opěrek zad, krytu topidla, podlahového roštu a na úplný závěr rozmístění teploměru, vlhkoměru a přesýpacích hodin.

Interiér sauny (opěrky zad, kryt topidla, podlahový rošt) a lavice se vyrábějí z materiálu, který neobsahuje pryskyřice čímž je zajištěna jeho nízká tepelná vodivost. Mezi tyto materiály lze zařadit domácí materiály, jako je topol, olše, osika, nebo zahraniční materiál abachi. http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/saunove-palubky-late. Je jedno, který materiál si vyberete, my pro vás máme připravené všechny výše uvedené. Dále vám nabízíme možnost výroby interiéru a lavic na míru. Stačí, když si zaměříte potřebné rozměry a o ostatní se již postaráme Je to do jisté míry záruka kvality a vy si již jen takto připravené prvky do své sauny instalujete. Pokud si chcete celý interiér sestavit sami, pak si zakupte saunové profily o rozměru min. 25x80 mm, http://www.nejlevnejsi-sauna.cz/late-na-lavice-do-sauny.  Z tohoto rozměru budete schopni vyrobit úplně všechno. Saunová lavice by měla mít min. šíři 50 cm, ale já doporučuji lavice o šíři 60 cm. Příklad: na lavici o rozměru 200 x 60 cm potřebujete: 8 ks latí 200 cm, 4 ks latí 55 cm a 4 ks latěk 2x2 cm. Ze dvou dlouhých a čtyřech krátkých sešroubujete rám. K příčkám k vrchní hraně přišroubujete laťky 2x2 cm. Laťky nám slouží k tomu, abychom byli schopni připevnit vrchní profily ze spodu. Šroubování vrchních profilů z vrchu nedoporučuji, protože časem, až se dřevo seschne, vruty vylezou a budou nebezpečné. Mezery mezi vrchními profily nechávejte mezi 10 až 15 mm. Design opěrek a krytu topidla nechám na vás, jen dbejte na to, aby opěrky byly dostatečně široké a kryt topidla dostatečně bezpečný.

  1. El. Technologie, topidla Přivedení se provede pomocí kabelu odpovídajícímu ČSN (dle tabulky výkonů topidel). Maximální průřez přívodního kabelu je nutné dodržet s ohledem na připojovací svorky saunového regulátoru.

Důležitou součástí správného fungování sauny, jsou přisávací a odvětrací otvory. Jsou nutné pro zajištění správné cirkulace vzduchu a prohřátí sauny. Umístění přisávacího otvoru je vždy pod topidlem o rozměru cca 300x100 mm ve výšce cca 100 mm od podlahy. Pro topidla od výkonu 12 kW a vyšších je nutné umístit přisávací otvor cca 300x100 mm v úrovni podlahy.   Odvětrání se dělá buď pod lavicí (Německý systém), nebo pod stropem místnosti (severský systém), a to otvorem o rozměru cca 300x100 mm. Oba otvory nesmějí být vyústěny do venkovního prostoru vzhledem k možnému rosení sauny (vlivem teplotních rozdílů).

Veškerý potřebný materiál na stavbu Vaši nové domácí sauny naleznete na www.saunapoit.cz, nebo www.nejlevnejsisauna.cz

Případně se poraďte s našimi erudovanými odborníky, kteří jsou připraveni vám poradit, jak s výběrem vhodného materiálu, tak se stavbou samotnou.

U nás máte jistotu, že veškerý materiál je opravdu ten nejkvalitnější a pro stavbu sauny nejvhodnější.

ekologické praní
výroba saun
nahoru
články sauny